350 ezer látogató a nemzeti parkban

A 20 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park egész évben izgalmas programokkal várta a látogatókat a nemzeti park sokszínű látnivalóinak felfedezésére.

Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik, Tihanytól a Kis-Balatonig. Az összesen mintegy 57.000 ha kiterjedésű nemzeti park igazi pannon táj. Az erdők, rétek, lápok mozaikjában páratlanul változatos növény- és állatvilág él. A Balatonra néző napsütötte hegyoldalakon és a kialudt tűzhányók bazaltján kiváló minőségű, zamatos borok teremnek. A nemzeti park kultúrtörténeti értékeit tekintve szabadtéri múzeumhoz hasonlatos.

A tematikus látogatóhelyek, tanösvények,a Balaton-felvidéken fellelhető természeti és kultúrtörténeti értékek varázslatos világának megismerésében segítenek.

Tihanyban a Levendula Ház  – minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet: a vulkánok egykor dühöngő világát, a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.

Földalatti időutazáson vehetünk részt overallos kalandtúra során a Csodabogyós-barlangban és a Szetgáli-kőlikben. A Tapolcai-tavasbarlangban hangulatos föld alatti csónaktúrát tehetünk.  A Hegyestű bazaltvulkán tetejéről gyönyörködhetünk a balatoni panorámában, sétálhatunk az egykori kráterben. 

Régi magyar háziállatokat simogathatunk Salföldön, a Majorban. Mintegy 100 vízibivalyt láthatunk Kápolnapusztán a Bivalyrezervátumban.

A Kis-Balatonon.Fekete István nyomában" szakvezetett túra keretében eljutunk a Diás-szigetre a Matula kunyhóhoz.

Bakonybélben a Pannon Csillagda „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2012" cím büszke birtokosa - a csillagászati turizmus legjelentősebb centruma Közép-Európában – az egész év során időjárástól és napőszaktól függetlenül várja a látogatókat digitális planetáriumával, professzionális távcsőparkjával, csillagászati és űrkutatási kiállítással, ahol csillagászok kalauzolják a látogatókat.