Az első alföldi csárdafilm

Öt alföldi csárdát ismerhetünk meg a most következő, legelső csárda úti filmben. Az öt csárda mindegyike az alföldi hangulatot, ízeket ismerteti meg vendégeivel, de nem az ideáltipikus formában: helyi jellegzetességet, termékeket és hagyományokat fedezhetünk fel bennük.

„A csárda akkor jó, ha azt tudja felszolgálni, ami a környéken terem: frissen, és azonnal!"  – jelentette ki a Rózsa Sándor megformálójaként ismert Oszter Sándor a Kondorosi csárda gémeskútját támasztva.

A legenda szerint a Kondorosi Csárda is búbos kemencéjébe bújva menekült el a hírhedt betyár.
 

Tuba Tanya, Hajdúszoboszló

Az első alföldi csárdakörút filmben megismerhetjük a skanzen jellegét őrző, vályogházas Tuba tanyát Hajdúszoboszlón, ahol azt is elárulja a tulajdonos, hogyan készíti a császárszalonnát. A csárda erőssége a kemencés ételekben és  az autentikus paraszti környezetben teljesedik ki.

 

A Birka Csárda báránycsapata több, mint névadó szerepet vállal

Mi más lehetne a nagylaposi Birka csárda különlegessége, mint a birkanyáj? A család birtokáról származó alapanyagból készül az akácvirágos palacsinta, a csalánleves és az emblematikus bodzaital. Főfogásként, ahogy sejteni lehet, a báránysült szolgál. A Birka Csárdában minden igazi, helyi és mesterkéletlen.

Teljesen a helyi termékre épül a Halascsárda Akasztón, hiszen a saját halgazdaság halaiból kerül az étel a tányérra, frissen. Az akasztói tó partján pedig Trokán Péter számol be a sziki ponty – mint helyi specialitás – kiválóságáról.

Képgalériánk a fotóra kattintva érhető el.  
Az első képen a Kondorosi Csárda látható. Fotós: Weigert József

A Tanyacsárdában bepillanthatunk a környékre jellemző parasztgazdaságok életébe.  Parázson sült csirke, lajosmizsei bográcsos lebbencs és kemencés ördöggaluska vonul fel a videóhoz készített menüben. A Tanyacsárda büszkesége ugyanakkor a hagyományos lótenyésztésre épülő ló lovas központ.