Az első alföldi csárdafilm
„A csárda akkor jó, ha azt tudja felszolgálni, ami a környéken terem: frissen, és azonnal!" – jelentette ki a Rózsa Sándor megformálójaként ismert Oszter Sándor a Kondorosi csárda gémeskútját támasztva.
A legenda szerint a Kondorosi Csárda is búbos kemencéjébe bújva menekült el a hírhedt betyár.
Tuba Tanya, Hajdúszoboszló
Az első alföldi csárdakörút filmben megismerhetjük a skanzen jellegét őrző, vályogházas Tuba tanyát Hajdúszoboszlón, ahol azt is elárulja a tulajdonos, hogyan készíti a császárszalonnát. A csárda erőssége a kemencés ételekben és az autentikus paraszti környezetben teljesedik ki.
A Birka Csárda báránycsapata több, mint névadó szerepet vállal
Mi más lehetne a nagylaposi Birka csárda különlegessége, mint a birkanyáj? A család birtokáról származó alapanyagból készül az akácvirágos palacsinta, a csalánleves és az emblematikus bodzaital. Főfogásként, ahogy sejteni lehet, a báránysült szolgál. A Birka Csárdában minden igazi, helyi és mesterkéletlen.
Teljesen a helyi termékre épül a Halascsárda Akasztón, hiszen a saját halgazdaság halaiból kerül az étel a tányérra, frissen. Az akasztói tó partján pedig Trokán Péter számol be a sziki ponty – mint helyi specialitás – kiválóságáról.
Képgalériánk a fotóra kattintva érhető el.
Az első képen a Kondorosi Csárda látható. Fotós: Weigert József
A Tanyacsárdában bepillanthatunk a környékre jellemző parasztgazdaságok életébe. Parázson sült csirke, lajosmizsei bográcsos lebbencs és kemencés ördöggaluska vonul fel a videóhoz készített menüben. A Tanyacsárda büszkesége ugyanakkor a hagyományos lótenyésztésre épülő ló lovas központ.