Vidékjáró Tematikus Napok

Téli túrákkal és Húsvéti Sajtnapokkal indít 2015-ben a Vidékjáró Tematikus Napok, áprilisban csillagséták, júniusban élményfőzés, látogatósra invitálnak nemzeti parkjainkba, Pannonhalmára, novemberben pedig a csárdák, ökogazdaságok is középpontba kerülnek. Íme a teljes program!

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által elindított rendezvénysorozat célja, hogy megmutassa, mennyi felfedezésre váró kincset rejteget a vidék. A helyi értékek bemutatására több tucatnyi falusi és zöld szervezet fogott össze, hogy nyílt napokkal, ingyenes vagy kedvezményes programokkal tálcán kínálják felfedezni a vidék rejtett értékeit.

Élménydús téli kirándulások és csillagnéző éjszakai túrák, húsvéti sajtkészítés és kóstolás, izgalmas hagyományőrző és kézműves programok a tájházakban, időutazó barangolás legendás helyszíneken, fergeteges táncházi mulatságok, nyári élményfőzés és gyógynövénytúrák, a nemzeti és natúrparkok íz-élményei, szakrális értékek, különleges pásztorhagyományok, földtörténeti ritkaságok, disznótoros élmények – idén ilyen programokkal csábít a vidék megismerésére a Vidékjáró Tematikus Napok programsorozat.

Vidékjáró Tematikus Napok 2015-ben:

Január 31 – február 7: Téli túrák a Nemzeti Parkjainkban

 A téli túrák varázsa nemcsak a havas tájban rejlik: az addig lombok takarásában lévő kilátás ilyenkor megnyílik a kirándulók előtt és a kevesebb látogatónak köszönhetően az állatok is bátrabban előmerészkednek rejtekhelyükről.

Április 6: Húsvéti Sajtnapok

Húsvétkor a sajtműhelyek kitárják kapuikat: a készítők minden apró részletbe beavatják az érdeklődőket és a készítés mellett természetesen a finomabbnál finomabb sajtokat meg is lehet majd kóstolni.

Április 13-18: Csillagséták a Nemzeti Parkjainkban

A nemzeti parkok izgalmas éjszakai túrákra invitálják a természet és a csillagos égbolt iránt érdeklődőket: a csillagok mellett természetesen az erdők-mezők éjszakai életét is megfigyelhetik a résztvevők.

Április 25-26. Tájházak Napja

Szent György nap környékén a tájházak is kitárják kapuikat: megelevenednek a pásztorélet és az állattartás hagyományai és asztalra kerülnek a finomabbnál finomabb tájjellegű ételek. A kézműves foglalkozások szintén a régmúlt idők hétköznapjait idézik.

Május 1-2-3. Legendás Vidékjáró napok

Május első napjaiban különleges időutazásnak lehetünk tanúi: országszerte életre kelnek az egykori legendák és mondák -a régi mesterségek és a régi idők történései mellett azok gasztronómiai csodái is megelevenednek.

Május 9- 10. Táncház Napja

Zene és tánctanítás, kézműves programok, játszóház- kezdődhet az egésznapos mulatság! Országszerte izgalmas zenés-táncos programokkal várnak kicsiket és nagyokat a táncházak.

Május 24-25. Pünkösdi hétvége a Zöldutakon

A pünkösdi hétvégén a hazai zöldutak aktív -kerékpáros, gyalogos, lovas és vízitúra- kínálata mellett megismerkedhetünk a gazdag népi-, kulturális és természeti örökségekkel, a helyi termelők és kézművesek kínálatával és természetesen a helyi ételekkel.

Június 13-14: Főzz élményt- egy hétvége a falusi vendégasztal szolgáltatókkal

A falusi porták ezen a hétvégén kinyitják kapuikat és bepillantást engednek a tájjellegű ételek elkészítésének kulisszatitkaiba. A látogatók azonban nemcsak a trükköket leshetik el, hanem együtt is főzhetnek a házigazdával, kóstolhatnak és vásárolhatnak is a helyi termékekből.

Június 26- július 12: Pannonhalmi Levendulahetek

A nyár közepén Pannonhalmán minden e csodálatos gyógynövényről szól. Az érdeklődők megismerkedhetnek a levendula felhasználásának fortélyaival, megtekinthetik a lepárló üzemet, megkóstolhatják a levendula mézet, teát, szörpöt és egyéb különlegességeket.

Augusztus 15-20: Gyógynövényhét Pannonhalmán

Augusztus 16-17: Kolostori termékek vására és magyar világörökségek utcája, Pannonhalma

A legfontosabb gyógynövények megismerése után a látogatók el is készíthetik saját gyógynövényes emlékeiket. A Gyógynövényáldás keretében még a saját szedésű csokrok is megáldásra kerülnek. A minőségi termékeket, étel és ital-különlegességeket meg is lehet majd vásárolni.

Szeptember 19-28: Ars Sacra Fesztivál (Nyitott Templomok Napja szeptember 20.)

A csatlakozó helyszínek, előadások, kiállítások, tematikus séták, beszélgetések, koncertek és gyerekprogramok a fesztivál keretében ingyenesen lesznek látogathatók. 20-án a templomok, zsinagógák kitárják kapuikat és néhol kulturális programokkal is gazdagítva mutatják meg művészeti értékeiket.

Szeptember 25-26-27: Pásztorélet-pásztorhagyományok és Kézműves ízek és kézműves mesterek napja

Szent Mihály nap tiszteletére a pásztorhagyományok megelevenednek, a népi kézműves mesterségek és műhelyek számos helyen bemutatkoznak. Az érdeklődők természetesen ki is próbálhatják ezeket a régi magyar mesterségeket.

Október 3-10: Geotóp Napok

Az októberi vezetett túrákon számos földtani ritkaság tárul az érdeklődők elé – a természet megnyugvásával ilyenkor az élettelen természeti csodák jobban megmutatkoznak, a szakképzett vezetők segítségével pedig egy földtörténeti utazás részesei lehetünk.

Október 23-25: Nemzeti Parkok és Natúrpark ízei

Nemzeti parkjaink és natúrparkjaink a szép természeti környezeten és tiszta levegőn túl megannyi ízlelnivaló kincset is rejtenek: az ősszel betakarított natúr termények mellett ezen a hosszú hétvégén a természetes módszerekkel feldolgozott erdei kincseket is megkóstolhatjuk. A vezetett túrákon pedig szakemberek segítségével ismerkedhetünk meg az őszi erdő élővilágával.

November 21-29: András havi disznótoros napok

A tematikus naphoz csatlakozó csárdák, ökogazdaságok és falusi vendégasztal szolgáltatók a tél beköszöntével felelevenítik a régi disznóvágási szokásokat. Aki igazi disznótoros élményre vágyik, feltétlenül látogasson el valamelyik csatlakozó helyszínre.

Falusi szálláshelyek