Vidékjáró Tematikus Napok

Tiszai vízitúra, halászati bemutató, gyógynövénytúrák, pásztorhagyományok, geotóp napok, nemzeti és natúrparkok ízei, disznótoros élmények – az év második felében ilyen programokkal csábít a vidék megismerésére a Vidékjáró Tematikus Napok programsorozat.

Kisközösségek, amelyek évszázadok óta örökítik a hagyományaikat apáról-fiúra, kézművesek, eltűnőben lévő mesterségek és szakmák utolsó képviselői, természeti értékek, amelyeket a rohanó világban is sikerült megőrizni unokáinknak – ezek mind, mind vidéki településeink értékei. Bár a magyar tájak számos különlegességgel büszkélkedhetnek, gyakran nem ismerjük fel, miféle rejtett kincsek birtokosai is vagyunk.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által elindított rendezvénysorozat célja, hogy megmutassa, hogy a vidéki kirándulás jóval több is lehet, mint romantikus lovaskocsizás, vagy csikósbemutató csárdástúra. A vidéki értékek bemutatására több tucatnyi falusi és zöld szervezet fogott össze, hogy nyílt napokkal, ingyenes vagy kedvezményes programokkal tálcán kínálják felfedezni a vidék rejtett értékeit.

„A természet lágy ölén" Környezettudatos Nap (július 25-27.)

A rendezvény fő mottója a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés. A Környezettudatos Nap  programjai a budapesti Víz Világtalálkozó ajánlásait a vizek élővilágának megőrzését, a tudatos víztakarékosságot, az ártéri gazdálkodást, a hagyományos halász mesterséget és a halból készült ételeket állítják a középpontba!

Gyógynövénynapok (augusztus 8-10.)

A rendezvény keretében a nemzeti parkok gyógynövény túrákat szerveznek. Fűszer- és gyógynövénykertek nyílnak meg országszerte, ahol a látogatók bekapcsolódhatnak a gyógynövénygyűjtésbe, feldolgozásba, szakemberek segítségével megismerhetik a gyógynövények jótékony hatásait, az otthoni hasznosítás lehetőségeit.

Gyógynövényhét Pannonhalmán  (augusztus 15-20.)

Kolostori termékek vására és magyar világörökségek utcája (augusztus 16-17.)

A középkori kolostori gyógynövényes hagyományokat felelevenítve kerül sor a Pannonhalmi Főapátságban a gyógynövényhétre. A programok keretében a látogatók szakmai vezetés segítségével ismerhetik meg a legfontosabb gyógynövényeinket, kézműves foglalkozásokon saját gyógynövényes emléket készíthetnek a vállalkozó kedvűek. Augusztus 16-án és 17-én a magyarországi szerzetesrendek és világörökségi helyszínek minőségi termékeinek vásárával várják az érdeklődőket. A program kiegészítéseként egész héten gyógynövényes étel- és italkülönlegességek készülnek a Gyógynövényházban és a Viator Apátsági Étterem és Borbárban.

Ars Sacra Fesztivál (szeptember 20-28)

Nyitott Templomok Napja (szeptember 20.)

Az eseménysorozat reflektorfénybe állítja az európai kultúra szakrális értékeit. A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, beszélgetéseket, könnyű-, és komolyzenei koncerteket, színházi-, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, tematikus sétákat, gyerekprogramokat, filmvetítéseket – ingyenesen látogathatja a nagyközönség. A fesztivál első napján – a Kulturális Örökség Napjaival együtt - a Nyitott Templomok Napján a templomok, zsinagógák megnyitják kapuikat, és a közösségek bemutatják templomaik művészeti értékeit.

PÁSZTORÉLET - PÁSZTORHAGYOMÁNYOK KÉZMŰVES MESTEREK NAPJA (szeptember 26.-27.)

Pásztorélet - Pásztorhagyományok, Kézműves Mesterek Napja (szeptember 26-27.)

Szent Mihály napja a pásztorélet szempontjából jeles ünnepnek számít, mivel ez az állatok behajtásának napja. A tematikus napon a pásztorhagyományokhoz kötődő népi kézműves mesterségek, műhelyek (gyapjúfeldolgozó, szövő, nemezelő, faragó, csont és szaruműves, bőrműves) mutatkoznak be a pásztorélethez kötődő folklórhagyományokkal együtt.

Geotóp Napok (október 4. és 11.)

A geotóp (a Gea = Föld és toposz = hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. A szakvezetéses túrákon természeti kincseink segítségével a múltba is tehetünk egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe.

Nemzeti parkok és natúrparkok ízei (október 24.-26.)

Ezen a hétvégén az érdeklődők az ország több pontján ízlelhetik meg az év során gondosan megtermelt, begyűjtött és feldolgozott terményekből készített, megannyi ízű és fajtájú alapanyagból előállított, a tájegységre jellemző ínyenc falatokat, valamint a helyi termék széles választékából válogathatnak, kóstolhatnak.

András havi disznótoros napok (november 22.-30.)

András nap környéke hagyományosan összefonódott a disznóvágással kapcsolatos "teendőkkel". A tél megérkeztével a különböző vidékek disznótoros ételei mellett a forralt borok és finom pálinkák kóstolásának ideje is elérkezik.  Ezeket a szép hagyományokat elevenítik fel a témanaphoz csatlakozó csárdák, ökogazdaságok és falusi vendégasztal szolgáltatók lovas játékokkal, cigányzenével, folklór bemutatókkal, főzőtanfolyamokkal kiegészítve.

További falusi programok>>