Vidékjáró Tematikus Napok

Kalandozás a legendák földjén, tánc kéz a kézben, csillagles a legszebb tájakon - ilyen programokkal csábít a vidék megismerésére a Vidékjáró Tematikus napok programsorozat, melyhez tájházak, nemzeti parkok, műhelyek tucatjai csatlakoztak.

Kisközösségek, amelyek évszázadok óta örökítik a hagyományaikat apáról-fiúra, kézművesek, eltűnőben lévő mesterségek és szakmák utolsó képviselői, természeti értékek, amelyeket a rohanó világban is sikerült megőrizni unokáinknak – ezek mind, mind vidéki településeink értékei. Bár a magyar tájak számos különlegességgel büszkélkedhetnek, gyakran nem ismerjük fel, miféle rejtett kincsek birtokosai is vagyunk. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) azzal a céllal indította el Vidékjáró Tematikus Napok című programját, hogy megmutassa: a vidéki kirándulás jóval több is lehet, mint romantikus lovaskocsikázás, vagy csikósbemutatós csárdástúra.

A januártól egészen az év végéig tartó rendezvénysorozat keretében számos izgalmas program közül válogathatunk: alig ismert tájakon barangolhatunk gyalog, biciklivel vagy éppen lóháton, beleshetünk kolostoraink titokzatos világába és a falusi konyha ízeivel is megismerkedhetünk.

Tájak és ízek áprilisban

A sorozat rendezvényeinek mindig van egy központi, kiemelt helyszíne, amelyhez aztán az ország minden tájáról csatlakoznak még szervezők. Az április 21-ei Húsvéti Sajtnapok főszervezője például a Sajtkészítők Egyesülete, de a programokhoz borászatok, éttermek, csárdák is csatlakoznak, hogy egyesült erővel mutassák meg a tejhez, sajthoz kapcsolódó ízeket, illatokat, élményeket a család minden tagjának. Ezen a napon nem csak ízlelni és kóstolni lehet: elbeszélgethetünk a sajtkészítő mesterekkel, megismerhetjük a műhelyek titkait, láthatjuk, hogyan öröklődött a sajtkészítés mestersége egy-egy közösségen belül.

Április 26-a a tájházak ünnepe lesz: a tavaszi kapunyitás ezúttal nem csak azt jelenti majd, hogy a helyi kiállítóhelyek újult erővel vágnak bele a turisztikai szezonba. Kézművesek, vidéki szállásadók, vásározók társulnak azért, hogy országszerte igazi élményt adjanak a tájházak látogatóinak. Jó alkalom lesz ez arra, hogy ne csak skanzenszerűen ismerkedjünk egy-egy tájegység hagyományaival, hanem akár helyben lássuk, hogyan dolgozták fel a termést a helyi asszonyok, milyen ízű az ott főzött pálinka és hogyan köszönti a tavaszt a közösség.

Pünkösdkor irány a zöld!

A tradíciók mellett a természet is komoly hangsúlyt kap majd. Május 24-én  például csillaglesre indulhatunk a nemzeti parkokban, ahol csillagászok és a természetvédelmi szakemberek segítenek abban, hogy megismerkedjünk az éjszakai égbolt jelenségeivel. Itt az alkalom megtanulni, hogyan tájékozódhatunk a Hold állása alapján, merre keressük a kedvenc csillagképünket, vagy milyen égitestek fénylenek a sötétlő tavaszi égen.

A pünkösdi hosszúhétvégén (június 8-9.) zöld utakon kanyaroghatunk. Korábban ebben az időszakban a lányos házak ajtajára egy-egy zöld ágat tűztek, hogy távol tartsák a rossz szellemeket. Ez az „ágaskodás" adta az ötletet, hogy a Zöldutak Módszertani Egyesülete vezetésével gyalogszerrel, lóháton vagy kerékpárral induljuk országszerte a tájképi és népi értékek nyomába. A szigorúan motormentes túrák során egy-egy tájegység jellegzetes növény- és állatvilágán túl a hagyományokkal is megismerkedhetünk. Autentikus vendéglátóhelyek, termelők, népi iparművészek nyitják majd ki ajtóikat a megfáradt turistacsapat előtt.