Novohrad – Nógrád Geopark

A Novohrad-Nógrád Geopark létrehozásának gondolata két évtizednyire nyúlik vissza. A sokévnyi munka gyümölcseként 2009 augusztusában végül olyan szakértők érkeztek, akik jelentésükben kiemelték a terület földtudományi értékeinek gazdagságát, a szlovák és magyar települések támogatását, összefogását.

A siker nem sokkal ezután megszületett: 2010. március 27-től a Novohrad-Nógrád Geopark a világ első, kezdettől fogva országhatárokon átnyúló geoparkja lett, mely egyúttal Szlovákia és Magyarország első, nemzetközileg is elismert geoparkja.

 

Képgalériánk a fotóra kattintva érhető el!
Fotók: 
©Kéri István - Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft.

A határtalan értékek vidéke

A Novohrad-Nógrád Geopark határon átnyúló területe Nógrád megye északi- és Besztercebánya megye déli térségében található. A közel 1600km2-es terület 63 magyar és 28 szlovák települést egyesít geológiai értékekre alapozva, de fontos már az elején kihangsúlyozni, hogy egy geopark messze nem csak a geológiáról szól. Természetesen, mint minden geoparkban, ebben a térségben is megtalálhatóak az egyedülálló földtani értékek, azonban ez geopark nem „csak" egy önmagában álló természetvédelmi terület, hanem ezeken felül táji-, archeológiai-, történelmi- és kulturális értékmegőrző kategória is.

Az itt élők az egyik legfontosabb európai célkitűzést, a határokon átívelő közös gondolkodást valósították meg a '90-es évek óta tervezgetett Novohrad – Nógrád Geopark létrehozásával.

 

A Novohrad – Nógrád Geopark települései

 

A Novohrad – Nógrád Geopark települései

 

167 kiemelkedő védett érték

A geopark területén kiemelendő értékek sorát fedezhetjük fel, melyet nem lehet mással kezdeni, mint a Világörökség részét képező Hollókővel és annak táji környezetével. Természetesen a legfőbb geológiai látványosság az Európa Diplomával kitüntetett (ez a legrangosabb európai elismerés a védett területek számára) Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület.
A geopark logójában is felfedezhető bazaltömlés a szlovák területen, Somoskő vára alatt található, de szót kell ejtenünk a kazári riolittufa-erózióról vagy a Bér település határában látható hajlott andezitoszlopokról is. A somoskői mellett a füleki, ajnácskői és salgói várak a történelemről regélnek, s még igen hosszú a sor, hiszen összesen 167 kiemelt geológiai érték és helyszín van lajstromban. A geopark látványosságainak nagy része a természetben, erdők szívében, hegyek csúcsán található, így különleges felfedezni valókat ígér a gyalogosan, lovon vagy kerékpárra a vadonnak nekivágó túrázóknak.

Fejlesztések a látogatók és a kutatók igényei szerint

A nemzetközi csatlakozás óta eltelt időszak legnagyobb eredménye a Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Novohrad-Nógrád Geoparkot irányító nonprofit szervezet alkotta konzorcium, mely egy kiemelt turisztikai pályázatot nyert el. A projekt a „GeoTur – A Novohrad-Nógrád Geopark ökoturisztikai fejlesztése" címet viseli, mely során az elnyert 614 millió forintnyi összegből két központot is kialakítanak: egy látogatóközpontot a nagyközönség számára, egy oktató-, kutató- és irányítóközpontot pedig a geoparki szervezetek, kutatók, oktatási intézmények részére. A pályázati összegből többek közt látogathatóvá teszik a Szilvás-kő oldalában található Gusztáv-táró egykori mélyművelésű bányájának első szakaszát, az ökoturizmusban résztvevők vendégek teljeskörű kiszolgálásához elengedhetetlen eszközöket szereznek be, emellett a térségben tíz tanösvényt alakítanak ki vagy újítanak fel – természetesen mindezeket már a Novohrad-Nógrád Geopark arculata szerint. A fejlesztések eredményét várhatóan 2014 közepén már élvezhetik majd a térségbe érkezők.

A látnivalók és a programok azonban természetesen a pályázattól függetlenül is zajlanak a geoparkban, melynek legékesebb bizonyítéka minden évben az „Európai Geoparkok Hete" rendezvénysorozat.  (2013-ban május 25-től június 9-ig zajlik. A grandiózus programok között lesz például a Medvesi Fotós Maraton.)