Felfedezés és erdőjárás kisvasutakon

Hazánkban 21 működő kisvasút várja, hogy elinduljon velük az erdei kalandok világába. Egyedülálló élményt nyújthat egy zakatoló kisvonat padján ülve érezni az erdő illatát, közelebbről szemügyre venni a réten legelésző szarvasokat, őzeket, vagy a lelkesen egymást kergető nyulakat.

Az erdei vasutak korábban erdőgazdálkodási célból épültek, de az utóbbi 2-3 évtizedben teljes funkcióváltás történt: ma már kizárólag személyforgalmat bonyolítanak, s utazni rajtuk különleges élmény minden évszakban.

Magyarországi kisvasutakat bemutató kiadványunk letölthető. A kisvasutakról bővebb információért görgess lejjebb!

Az ország különböző régióiban változatos terepviszonyok és helyi érdekességek, szolgáltatások színesítik a kisvasutak kínálatát.

Csömödéri Állami Erdei Vasút

Útvonal: Lenti – Csömödér – Kistolmács
Pályahossz: 32 km

A göcseji táj egyik különlegessége az erdei vasúthálózat, a személyszállító vonatok 32 km hosszan kötik össze a térség kirándulóhelyeit. Lentiből kiindulva gyönyörködni lehet a zajdai erdőkben, a csömödéri horgásztóban, valamint a vasútvonalhoz számtalan kerékpáros és „bakancsos" turistaútvonal is csatlakozik és a közelben található a budafai arborétum is. A vonatokat egyes hétvégéken az "Ábel" gőzös továbbítja.

Széchenyi Múzeumvasút

Útvonal: Fertőboz – Barátság – Kastély (Nagycenk)
Pályahossz: 3,6 km

A nagycenki Széchenyi kastély közelében 1972-ben épült meg a Közlekedési Múzeum 760 mm nyomtávolságú, gőzüzemű múzeumvasútja, a Széchenyi Múzeumvasút. Bár a századeleji hangulatú múzeumvasút vonala mindössze 3600 méter hosszú, mind a fiatal, mind a felnőtt "vasútbarátok" körében nagy népszerűségnek örvend. A vonatokat az egyes hétvégéken az "András" gőzös továbbítja.

Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút

Útvonal: Balatonfenyves – Központi főmajor – Somogyszentpál
Pályahossz: 13 km

Ez a vasút hazánk utolsó gazdasági vasútja – az  egykoron több ezer kilométer hosszban a Kárpát-medencét behálózó hálózatból. A kisvasút több vonalból állt, ma már csak a 13 kilométeres somogyszentpáli szakasz használható, melyen az év minden napján közlekednek a vonatok.

Almamelléki Állami Erdei Vasút

Útvonal: Almamellék – Sasrét
Pályahossz: 8 km

Az ország egyik legkeskenyebb nyomtávú kisvasútját, a „zselici csühögőt" 1901-ben Báró Biedermann Rezső építtette. A vonat 8 km hosszú pályán közlekedik Almamellék és a Zselic festői szépségű tája Sasrét között. A pálya nyomvonalát halastó, ősbükkös, vadászkastély, erdei iskola és tanösvények szegélyezik, s a közelben található az ibafai Pipamúzeum is.

Gemenci Állami Erdei Vasút

Útvonal: Pörböly – Gemenc – Keselyűs – Bárányfok
Pályahossz: 30 km

Európa legnagyobb összefüggő síkvidéki ártéri erdejében kanyarog 30 km hosszan a Gemenci Erdei Vasút vonala. A kisvonatos természetjárás Gemencen kiegészíthető lovasfogatozással, evezéssel, kerékpározással, gyalogtúrával, túravezetéssel, ill. csoportkíséréssel, vagy sétahajózással is. A vonatokat egyes hétvégéken a "Rezét" gőzös továbbítja.

Kaszói Állami Erdei Vasút

Útvonal: Kaszópuszta – Baláta-tó (- Szenta)
Pályahossz: 8 km

A Somogy megyei kisvasutak sorában a legfiatalabb a Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében, a kaszói erdőben működő erdei vasút. 
A teljes hosszában erdőben futó vasútvonal csodálatos tájon halad át, fő látnivalója a Baláta-tó lápvilága.

Mesztegnyői Állami Erdei Vasút

Útvonal: Mesztegnyő – Felsőkak
Pályahossz: 9 km

A Mesztegnyőtől Kakpusztáig tartó háromnegyed órás utazás Somogy megye egyik legszebb táján, a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzeten vezet át. A táj felfedezését az erdei vasút mellett a Kéktúra útvonal és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága által létesített Tőzike és az Eltűnt puszták nyomában tanösvény is segíti.

Pécs – Mecseki Kisvasút

Útvonal: A vidámpark és az állatkert között közlekedik
Pályahossz: 570 m

A Mecseki kisvasút az ország legrövidebb kisvasútja. A Mecseki Kultúrpark állatkertje és vidámparkja között közlekedik 570 m hosszú vonalon. A pálya végig erdőben halad, a kialakításakor külön figyelmet forditottak a minél ívesebb, kanyargósabb vonalvezetésre, így az út jóval hosszabbnak tűnik.

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

Útvonal: Hűvösvölgy – Jánoshegy – Csillebérc – Normafa – 
Széchenyi-hegy
Pályahossz: 11,2 km

A Gyermekvasút igazi különlegesség, a lüktető 2 milliós főváros egyik közlekedési látványossága a város budai „zöld szívében", a II. és XII. kerületben. 
A vonal Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy állomásokat köti össze. A pálya 11,2 km hosszú, a vonat 235 m szintkülönbséget küzd le. Ezt a távot a szerelvények 20 km/h sebességgel 40-45 perc alatt teszik meg.

Kemencei Erdei Múzeumvasút

Útvonal: Kemence – Godóvár – Feketevölgy – (Hajagos)
Pályahossz: 4 km 
(Hajagosig 8 km)

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található, Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja. Technikai különlegessége, a személyszállító kisvasutak körében ritkaságnak számító 600 mm nyomtáv és az ún. görpályás vonalvezetése. A kemencei végállomáson vasúttörténeti gyűjtemény található.

Királyréti Erdei Vasút

Útvonal: Kismaros – Morgó – Szokolya – Paphegy – Királyrét
Pályahossz: 12 km

Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike a 2013-ban 120 éves Királyréti Erdei Vasút, mely az egykor 
200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala. A vonat a Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a duna-parti Kismarostól Szokolya községen át Királyrétig, amely a legszebb börzsönyi túrák kiváló kiinduló helye. Királyréten a hajtányozást is kipróbálhatjuk. A vonatokat egyes hétvégéken a "Morgó" gőzös továbbítja.

Szobi Erdei Vasút

Útvonal: Szob – Máriakút – 
Márianosztra
Pályahossz: 7 km

Budapesttől mindössze hatvan kilométerre várja az utasokat a Szob és Márianosztra között található nemrég újjáépült kisvasút. A vonalat 1912-ben építették a márianosztrai kőbányában található andezit kőzet szállítására.

Nagybörzsönyi Erdei Vasút

Útvonal: Nagyirtás – Nagy
börzsöny
Pályahossz: 8 km

A Nagybörzsönyi kisvasút különleges vonalvezetésű hegyi vasút, Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala. Jelenleg 8 km hosszan kanyarog Nagybörzsönytől-Nagyirtásig.

Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút

Útvonal: Felsőtárkány – Stimecz-ház
Pályahossz: 5 km

A Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút a Bükk-hegységben található, Egertől északra. A kisvasút vonala mellett vadaskert, végállomásánál pedig egy hangulatos tanösvény található. A végállomástól indulva 3 km-es sétával elérhető a Vöröskő-völgy végén gejzírszerűen felszínre törő, időszakosan működő Vöröskő-forrás.
www.egererdo.hu

Gyöngyös Mátravasút (Gyöngyösi Állami Erdei Vasút)

Útvonal: Gyöngyös – Mátrafüred és Gyöngyös – Lajosháza - Szalajkaház
Pályahossz: 18 km

A fővárostól egyórányi autózásra található kisvasút két vonalon szállítja az utasokat: az egyenes irányú, mátrafüredi vonal a jóféle borszőlőkkel beültetett kertek mellett halad, kékestetői panorámával. A másik vonal a város végén a patak folyását követve  balra ágazik ki északnyugati irányban Lajosháza-Szalajkaház felé. A vonatokat egyes hétvégéken a "Gyöngyi" gőzös továbbítja.

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Útvonal: Miskolc – Papírgyár – Lillafüred – Garadna
Pályahossz: 13 km

A lillafüredi hazánk egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyi pálya; vonala meredek hegyoldalakon, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Itt közlekedik a világ első keskenynyomközű hibrid mozdonya. Városi környezetből indulva, a diósgyőri vár közeléből juthatunk el vonataival számos látványossághoz: lillafüredi Palota Szállóhoz, vízesésekhez, barlangokhoz, a Garadna-völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva az újmassai őskohóhoz, és számos gyalogos túra kiindulópontjára. Előre egyedileg meghírdetett napokon külön vonat közlekedik a kisvasút mellékvonalán is Ortástetőig.

Pálházi Állami Erdei Vasút

Útvonal: Pálháza – Kőkapu – 
Rostalló
Pályahossz: 10 km

A Pálházi Állami Erdei Vasút Pálháza községből Rostalló végállomásig közlekedik a rendkívül látogatott Kemence-patak völgyében. Kőkapu állomásnál tanösvény és erdei pihenő várja a vasutazókat.

Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

Útvonal: Szilvásvárad – Lovaspálya – Szalajka – Fatelep – 
Szalajka–Fátyol-vízesés
Pályahossz: 3,6 km

A kisvasút nyomvonala a festői szépségű Szalajka-völgyben vezet a lovas pályától a Fátyol-vízeséséig. Nem csak a legmeredekebb vonalvezetésű hazai kisvasút, de egyben a legforgalmasabb is. A csodás útvonalon a kisvasút megáll a Szalajka-Halastónál, ahol az Erdészeti Múzeum is található.

Hortobágy-halastavi kisvasút

Útvonal: Hortobágy – Kondás-tó
Pályahossz: 5 km

A hortobágyi Öreg-tavi kisvasút évtizedeken át a vonala mellett elterülő halastavakat szolgálta ki; a szerelvényekkel vitték be a haleledelt, és hordták ki a kifogott halakat. A 2000 hektáros központi tóegység a Hortobágyi Nemzeti Park megalakulása óta védett. Különösen értékes az itt fészkelő és átvonuló madárvilág, amelynek megismerését a kisvasút végállomásán jól kiépítettbemutatási infrastruktúra segíti.

Debrecen – Zsuzsi Erdei Vasút

Útvonal: Debrecen-fatelep – 
Csereerdő – Sámsoni út – 
Hármashegyalja
Pályahossz: 17 km

Az ország legrégebbi, Debrecen város kezdeményezésére 1882-ben épült keskenynyomtávú vasútja, a napjainkban is április elejétől október végéig menetrend szerint közlekedő, Zsuzsi Erdei Vasút. Csodás tájakra „kalauzolja" a kirándulni, pihenni, kikapcsolódni vágyókat.

Debrecen - vidámparki kisvasút

Pályahossz: 1100 m

A vonat a vidámpark nyitva tartásának megfelelően üzemel, igény szerint indul. A vonatból az erdő területén elhelyezett kifutóban láthatóak dámszarvasok 
és tevék, de érdekes látvány, egyfajta „időutazóként" elhaladni a vidámpark játékai mellett is.