Hogyan lehetünk zöldturisták?

Te milyen zöldturista lennél? Töltsd ki tesztünket és megtudod! A zöldturisták, azaz a környezettudatos emberek célja a természetközeliség, és ennek érdekében távolra utazni a városoktól a zöldbe, a klasszikusnak számító vidéken kirándulni, felfedezni és óvni a természet csodáit, megismerni a helyi szokásokat, embereket. Izgalmas és nem szokványos útvonalakat járhatunk be, ha a zöldturisták nyomdokaiba lépünk.

A zöldturisták kedvelt célpontjai a nemzeti parkok, geoparkok és natúrparkok, természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek, erdők, mezők, falvak, barlangok, melyek lassabb, szelídebb életvitelt kívánnak. 

Kicsoda az ökoturista, zöldturista?

Az a turista, aki zöldturista, egyértelműen a helyi szálláshelyeket keresi, neki nem a luxus számít, hanem inkább az egyszerűség és a természetbarát, természetközeli lakókörnyezet, például az erdei szállások, turistaházak, vagy éppen az ökofalvak,  falusi ökoporták.
Másik fontos jellemzője a zöldturistának - és ezen belül az ökoturistának is -, hogy minél kevesebb negatív hatást igyekszik gyakorolni a környezetre, miközben annak tisztaságát, érintetlenségét óvja. 

Hogyan védi a környezetét?

Kezdve azzal, hogy az úti céljára vonattal, kerékpárral érkezik, gyalog illetve az engedélyezett járművel járja be a természetet. Nem gyújt tüzet, csak a kijelölt tűzrakó helyen, nem hagy nyomokat, nem szakít le növényeket. Egészen addig, hogy a természetjárás során keletkező szemetet visszateszi a hátizsákjába, és helyben előállított termékeket vásárol – támogatva ezzel a helyi gazdaságokat.

Olyan módon is óvhatja a környezetét, hogy kevesebb vagy könnyen lebomló alapanyagokból készült naptejet használ, ha a természetes vizekben, például a Balatonban fürdik. 
Összefoglalva: legfontosabb az ökoturista számára az, hogy a természeti, kulturális értékeit megismerje annak a területnek, amit éppen felfedez, és ezt mind környezetbarát módon tegye. Ebbe a (zöld)szemléletbe belefér még a tanulás is, természetesen. A környezetről tanulásnak-tanításnak fontos sarokköve a hazai erdei iskolák hálózata, melyek a környezettudatos szemléletre nevelnek és betekintést engednek az erdészek munkájába, a változatos interaktív programot kínáló látogató- és oktatóközpontok és a tanösvények.

TESZT: Tudd meg, milyen zöldturista lennél?

Hová szeret utazni az ökoturista és a zöldturista?

VÍZPARTRA - Vízitúrázni, strandolni, horgászni - ez persze mind nagyon jó a hazai tavakban, folyókban, de a felelős turista odafigyel arra, hogy csak a kijelölt helyen menjen be a nádasba, ne zavarja fel az ott élő madarakat. Mivel a nádasok nem csak a ritka fajok élőhelyét adják, de természetes vízszűrőként is működnek, fokozottan óvnunk kell a nádasokat. 

VIDÉKRE - Utazásaik kedvelt célpontja például klasszikusan a vidéki porták, ahol a családbarát, vendégszerető falusi vendéglátók bepillantást engednek szokásaikba, hagyományőrző tevékenységeik közé, például megmutatják, hogyan kell elkészíteni jellegzetes ételeiket.

NEMZETI PARKOKBA - Az ökoturista szívesen látogatja meg a nemzeti parkokat.
Magyarország 10 nemzeti parkjának feladata nem csak a természeti értékek védelme, hanem azok bemutatása is. A nemzeti parkok természetvédelmi bemutató-, oktató- és ismeretterjesztő létesítményeket működtetnek, ilyen például a látogatóközpont is. A fenntarthatóság fontos értékrendje a zöldturizmusnak. Ez alatt azt értjük többek között, hogy a nemzeti parkok ügyelnek arra, hogy a turisták milyen tevékenységet végezhetnek anélkül, hogy negatív hatást gyakorolnának a felkeresett természeti, kulturális (például néprajzi) értékre. Egy szóval mozgatórugójuk az, hogy „unokáink is látni fogják".  Jó úton haladunk, hiszen első nemzeti parkunk, a Hortobágyi Nemzeti Park 2013-ban ünnepelte 40 éves fennállását.

Magyarországon kifejezetten sok célpont közül választhatnak a zöldturisták: területünknek 21%-a erdőség, azaz közel az egy negyede, mely világviszonylatban is magas szám, az ország 10%-a pedig természetvédelmi oltalom alatt áll.

SZERETI A KISVASUTAKAT - A zöldturista szívesen utazik a - bátran mondhatjuk - hazai különlegességnek számító erdei kisvasutak egyikén.
Nem véletlenül alakultak ki a kisvasutak, melyeket az eredetileg erdőgazdasági célokra, kitermelt farönk szállításra használtak. Napjainkban ezt a funkciót többnyire elveszítették, és személyforgalmat bonyolítanak: 21 hazai kisvasút vonalat a kirándulók, túrázók vehetik birtokba. Kisvasúton utazni egyedülálló élmény: a vágányok egészen a rengeteg közepén át vezetnek, és útközben fantasztikus látnivalókkal találkozunk. Mindegyik kisvasútnak megvan a maga különlegessége: kipróbálhatjuk az ország legkeskenyebb nyomtávon közlekedő kisvasútját, a „Zselici Csühögőt" vagy Lillafüreden utazhatunk a világ első keskenynyomközű hibrid mozdonyával. Sőt, maga a terep is egyedülálló Lillafüreden, hiszen olyan kanyarulatokkal, szintváltozással találkozhatunk itt, amilyenekkel sehol máshol.