Marián Miklós sétány a Baláta-tónál

"Az év ökoturisztikai tanösvénye 2014" címet nyerte el a kaszói Marián Miklós-sétány, melynek különlegessége és egyedisége, hogy általa közelről is megfigyelhetővé vált Magyarország egyik legrégebbi, 1942 óta természetvédelmi oltalom alatt álló területének, a Baláta-tónak az élővilága.

A sétány a fokozottan védett Baláta-tó területén épült, azzal a céllal, hogy a látogató közelebbről is megismerje ezt a különleges természeti értéket. Korábban a tavat csupán több száz méterről tekinthették meg a látogatók egy kilátóról, jelenleg már egy 540 méter hosszú stégrendszeren keresztül, információs pontok segítségével ismerkedhetnek meg a tó flórájával és faunájával.

Az országban hatodikként létesített Baláta-tó Természetvédelmi Területet az ott fészkelő vízimadarak és ritka növények megmentése érdekében nyilvánították védetté 1942-ben. Ma a területen megvalósítandó természetvédelmi cél ennek a pangó vizű, lefolyástalan lápfoltnak a megőrzése, fenntartása és bemutatása úgy, hogy a természet ne károsodjon. A Baláta-tó a mérsékelt égövi őstermészet megmaradt kis szigete, sajátságos mikroklímával, amely sok reliktum (korábbi földtörténeti korból fennmaradt) állat- és növényfaj utolsó menedékhelye.

A KASZÓ Zrt. által létrehozott, tóhoz vezető sétány a Kaszói Állami Erdei Vasúttal közelíthető meg, majd rövid séta után a korábban épített,  30 méter magas, többszintes megfigyelőtoronytól indulva hozzávetőlegesen 600 méter hosszan lehet a pallósoron végigsétálni, gyönyörködve a szó szerint a látogató lába alatt elterülő növényritkaságokban. A stégrendszer a tó egyik legelhivatottabb kutatójáról, Dr. Marián Miklósról kapta a nevét, aki 1952 óta kutatta az ősláp gerinces állatvilágát.

Cikkünk a tanösvény átadásáról >>