A Tisza-tó testközelből - Tisza-tavi Ökocentrum

A 2014-es év ökoturisztikai létesítménye pályázaton 3. helyezést elért Tisza-tavi Ökocentrum 2012 tavaszán nyílt meg Poroszlón. A Tisza-tó vendégfogadó központjának is tekinthető létesítmény teljes egészében bemutatja a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, gazdag élővilágát.

A leszálló madarat formázó főépületben található Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere, mely 735.000 liter össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges programnak ígérkezik.

Az akváriumokban a Magyarországon jelenleg, illetve egykoron élt, itt honos halfajokat mutatják be: a gyorsfolyású patakon át eljutunk egészen a meder aljára, ahol közel 4 méter mélyen, a víz alatti alagútban sétálva nyerhetünk bepillantást olyan halfajták életébe, mint az egykoron őshonos, óriás méretű viza, vagy a vágótok.

Az épületben található az „Éjszakai erdő" kiállítótérben a nappalból az éjszakába lépve, derengő éjszakai fényben láthatjuk a Magyarországon élő kétéltűeket és hüllőket, míg az emeleten található makro- és földinfó teremben apró, sokszor mikroszkopikus méretű élőlényekkel ismerkedhetünk meg.

A hetedik emeleten, 24 méter magasan található kilátóteraszról lélegzetelállító körpanoráma nyílik Poroszlóra, a tóra és a környező tájra.

Az legmodernebb digitális technikával felszerelt, 50 férőhelyes 3D moziteremben a félóránként kezdődő 12 perces, a Tisza-tó egy napját bemutató film alkalmával részesei lehetünk, milyen egy szép őszi napon hajózni a tavon napfelkeltétől napnyugtáig.

Az épületet egy 10 hektáros park öleli körül, ahol megismerkedhetünk a kormoránnal, pelikánnal, az aranysakállal és megannyi Magyarországon található vízi és vízparti állattal. A parkban 3 játszótér található, köztük a gyerekek körében igen népszerű „tutajos vízi játszótér", de az 1884-ben épült poroszlói Tájház is a park része.

Megnézhetjük továbbá a kormoránok, a pelikánok és a vidrák látványetetését is, naponta 3 alkalommal.

Az Ökocentrum közvetlenül a Tisza-tó partján épült, így a poroszlói látogatóközpont felfedezése után egy vízre is szállhatunk, hiszen a főépület mögötti kikötőből óránként indulnak hajótúrák, sőt, a GPS-el felszerelt csónakokkal önállóan is felfedezhetjük a tó rejtelmeit.

Az ökoturisztikai programokon túl a komplexum számtalan időtöltési lehetőséget, szórakoztató jellegű programot, szolgáltatást kínál a látogatóknak, előzetes bejelentkezés és foglalás alapján csoportok részére 1, 2 és 3 napos csomagajánlatokat is kínálnak. 

Szinte minden hétvégén van valamilyen rendezvény az Ökocentrumban: jeles napokhoz kapcsolódóan természetismereti és kézműves foglalkozásokat, rendhagyó tanórákat, horgász-szakköröket, bemutatókat tartanak.

TIPP! Még több Ökoturisztikai látnivaló a Tisza-tónál