Nemzeti parkjaink áprilisi programjai

A nemzeti parkok áprilisban szélesre "tárják kapuikat", és szeretettel várnak mindenkit, aki a tavasz hívásának engedve kiszabadulna a természetbe egy-egy tartalmas program erejéig.

Nemzeti parkjainkról bővebben >>

Április elején a Körös-Maros, a Kiskunsági és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkok területén különleges természeti "jelenségnek", a túzokok tavaszi nászának lehetünk tanúi, a húsvéti hosszú hétvégén különféle családi programok csalogatják a kisgyermekkel útra kelőket, míg április utolsó hétvégéjén, a Vidékjáró programsorozat keretében a Tájházak Napjához kapcsolódó tematikus programokkal várják hazai nemzeti parkjaink a természetbarátokat.

Válogatás a nemzeti parkok áprilisi programjaiból:

2014. április 1-30. - Tavaszünnep az Alcsúti Arborétumban - Duna-Ipoly Nemzeti Park

Vezetés kérhető előzetes egyeztetéssel az arborétum nyitva tartási idejében (április 1. előtt 10.00-16.00; április 1-től 10.00-18.00).

2014. április 1-27. - Hajnali túzokles a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Kora reggeli túzokdürgés megfigyelése szakvezetővel. Találkozó a Réhelyi Látogatóközpontban reggel 6 órakor. A programra előzetes bejelentkezés szükséges a program előtt min. 2 nappal (min. 4 fő jelentkezése esetén indul). Cikkünk a programról >>

Április végétől május elejéig, éjfélkor - „Fülemülék éjszakája" – éjféli túra az Anna-ligetben - Körös-Maros Nemzeti Park

A Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpontja éjjeli koncertre  hívja az érdeklődő természetbarátokat Szarvasra, az Anna-ligetbe, ahol hosszú vándorútjukról visszatérve újra énekelnek majd a fülemülék. Akik velünk tartanak a Fülemülék éjszakáján, meghallgathatják a madarak csodás énekét. Pontos dátumot áprilisban hirdetnek – az időjárástól és a fülemüléktől függően, további információ a nemzeti park honlapján

Egész áprilisban - Túzokdürgés a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Ez alkalomból figyelje meg a nemzeti park természetvédelmi őreinek vezetésével Európa egyik igazi óriását és egyben legveszélyeztetettebb madarát! Nézze meg a kisalföldi populáció tavaszi túzokdürgését, a túzokkakasok impozáns udvarlását. A szakvezetéses túrák az időjárás függvényében, április minden szombatján elindulnak. Találkozó a sarródi Kócsagvárban.

2014. április 12. - Erdei lombfakadás túra Jósvafőn - Aggteleki Nemzeti Park

Jósvafőn a tavaszi lombfakadás idején megmutatjuk vendégeinknek a harsogó tavaszi erdő színeit, illatait, fényeit, virágzó fáit, bokrait, pompázó virágait, sütkérező gyíkjait, libbenő lepkéit, csivitelő madarait. Találkozó 10 órakor Jósvafőn, a Baradla-barlang fogadótérségénél. Max. létszám: 30 fő (A túra előzetes bejelentkezéssel minimum 10 fővel indul)

2014. április 12. - Kockásliliom túra a Dráva Kapu Bemutatóközpont 10 éves évfordulóján – Jelvénygyűjtő túra - Duna-Dráva Nemzeti Park

A változó vízállású ártéri rétek és ligeterdők pompás tavaszi virága a kockásliliom. A kotuliliomnak is nevezett, sakktábla mintázatú virág a Közép-Dráva Tájegység területén csak a Drávaszentes határában fekvő üde rétek területén csodálható meg. A Natura 2000 területen található Üde rétek tanösvény mentén húzódó ligeterdők nyíltabb foltjain és a mocsárrétek területén fellelhetjük ezt a gyönyörű növényt. A drávaszentesi Dráva Kapu Bemutatóközpont kiállításának megtekintése után, a tanösvényt bejárva számos érdekességet tudhatunk meg túránk névadó virágáról, valamint a nedves rétek élővilágáról. Találkozó 14 órakor a Dráva Kapu Bemutatóközpontban.

2014. április 12. - Látogatás az Ökofaluba - Duna-Ipoly Nemzeti Park

Kellemes séta során bemutatjuk az agostyáni Ökofalut, a működő természetgazdálkodási majorságot, az alternatív energiák gyakorlati hasznosítását. A séta előzetes kérésre kiegészíthető az Agostyáni Arborétum látogatásával. Találkozó 9 órakor az agostyáni Ökofalu parkolójában.

2014. április 12. és 2014. április 26. - Túra a Magas-Börzsönyben - Duna-Ipoly Nemzeti Park

A kisvasúttal indulunk Kemencéről, majd néhány kilométeres zötykölődés után gyalog vágunk neki a nemzeti parknak. A Kemence-patak völgyéből először felkapaszkodunk egy gerincre, bércre vagy csúcsra, hogy ott kitisztult tüdővel szertenézve befogadjuk a páratlan panorámát. Megnézzük tavaszi virágaink ébredését, meghallgatjuk a csörgedező patakok hangját, a széllel érkező madarak énekét. Az új és régi turistautakon megmásszuk a Dorottyin sziklagörgetegeit, a Miklós-tetőt vagy a Jancsi-hegyet. A természet örök rendjéhez igazodva, és figyelembe véve a patakok áradását vagy az esőket, a nemzeti park rendszeresen megszervezett túrája minden alkalommal más-más felé vezet. Aki mindegyiken részt vesz, sem unja majd meg. A túrát az Ipoly Erdő Zrt. Kemencei Erdészetével közösen szervezik. Találkozó 9:45-kor Kemencén, a kisvasút végállomásán. Előzetes bejelentkezés szükséges, maximális létszám 30 fő.

2014. április 12. - Túzokünnep Bösztörpusztán, a Kiskunsági Nemzeti Parkban

10-15 óráig: természetismereti játszóház, bábelőadások, kézműves foglalkozások, természetismereti előadások, túrák, 15 órától sötétedésig túzokles

Nemzeti parki programajánlatunk a HÚSVÉTI HÉTVÉGÉRE:

2014. április 19. - Nemzetközi Föld Napja – geotúra a Kab-hegyen - Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A geotúra első szakaszában az „Idő Kútjába", az Úrkúti-őskarszt területén nézhetünk bele. A hússzínű sziklakúpok és a közöttük tátongó szakadékok birodalmában megidézzük a földtörténeti múlt azon fejezetét, mikor a hatalmasra nőtt, meleg vizet ontó mészkő „kémények" között „mangánevő" baktériumok tenyésztek és bizarr küllemű, mára kihalt lények népesítették be a tengeraljzatot. Ezt követően felfedezzük a Kab-hegy mészkőben és bazaltban kialakult barlangjait, megcsodáljuk a Nyír-tó zsombékokkal, vadkacsákkal és virágokkal ékesített, szerves savaktól fekete vizét, majd ellátogatunk a „bazaltkarszt" hepehupás világába. Geotúránk utolsó szakasza a Köves-táblán át vezet, ahol egy kréta időszaki tengeraljzatot megidéző feltárás környezetében rengeteg csiga- és kagylóvázzal találkozhatunk. Találkozó 10 órakor, az úrkúti díszkútnál, előzetes jelentkezés előtte való nap 16 óráig.

2014. április 19. - Morotva-tavi madármegfigyelő túra a Holt-Duna tanösvényen - Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Szigetköz kialakulásával, a Morotva-tavak létrejöttével és ezen vizes élőhelyek madár- és növényvilágával ismerkedhetünk meg. Találkozó 10 órakor Lipóton, a Holt-Duna Kemping bejáratánál (Holt Duna út 1.). Előzetes jelentkezés a túravezetőnél, április 18. péntek 14 óráig.

2014. április 19-21. - Húsvéti tavaszvárás a Bivalyrezervátumban - Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a kápolnapusztai Bivalyrezervátumba. Szombaton és vasárnap kézműves sarok várja az érdeklődőket, ill. mindhárom napon apró kincseket keresünk a tanösvényt járva. A Nemzetközi Föld Napjára emlékezvén vetítéssel készülünk és a környék iskoláiban készült rajzok is megtekinthetők.

2014. április 19-21. - Húsvéti hosszú hétvége a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A hosszú hétvége keretében biztosítunk 2 éjszaka szállást (Dévaványa, Réhelyi Látogatóközpont), félpanziós ellátást és a programokon való részvételt tetszés szerint (min. 8 fő). Programok: hajnali túzokles, éjszakai csillagtúra, tanösvény túra, kézműves tevékenység, gyógynövényes foglalkozás, természetfotózás.

2014. április 20. - Kaláka vasárnap - Mézes Húsvét az Ócsai Tájházban - Duna-Ipoly Nemzeti Park

Birkanyírási és méhészeti bemutató, 11 órakor Szelesné Kása Ilona tojásfestő népművész „Hímesúton" c. kiállításának megnyitója és mesterségbemutató várja a látogatókat. Gyerekeknek kézműves foglalkozások, énekes játékok a Dal-Mese Műhely közreműködésével 10 és 17 óra között az Ócsai Tájházban.

FÖLD NAPI PROGRAMOK

2014. április 22. - Nemzetközi Föld Napja – Hévízi-tó túra

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű tavaszi túrára, Hévízre. A tóból kiáramló meleg víz nagy hatással van környezetének élővilágára. A túra célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek élővilágának megfigyelése. Találkozó 13:50-kor a hévízi gyógyfürdő főbejáratánál.

2014. április 22. - Föld Napja a Sas-hegyen - Duna-Ipoly Nemzeti Park

Április 22. a nemzetközi Föld Napja. E jeles nap alkalmából a Sas-hegy vár minden kedves természetbarátot. A világnap jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" A hozzánk látogatók, e gondolatsor mentén tippeket gyűjthetnek, hogyan is valósíthatók meg napjaink rohanó világában a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság főbb szempontjai minden egyes ember életében.

2014. április 24. - Föld Napja az Aggteleki Nemzeti Parkban

A Föld bolygó értékei – természet és környezetvédelem a hétköznapokon. Előadás, játékos természetismereti foglalkozás a jósvafői Kúria Oktatóközpontban délelőtt 9 órától. Előzetes jelentkezés szükséges, határidő: április 16.

2014. április 26. - A Föld Napja a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

A szabadtéri rendezvény környezetünk természeti értékeire, azok megóvására kívánja felhívni a figyelmet. A pécsi Tettye téren a látogatókat több szervezet képviselői várják hangulatos és interaktív programelemekkel. A résztvevők megismerhetik azokat a módszereket is, amelyekkel környezetünk és a természet védelme mindennapjaink részévé válhat.

2014. április 27. - Föld Napja a Pál-völgyi kőfejtőben - Duna-Ipoly Nemzeti Park

A rendezvény a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzata közösen fergeteges programokkal várja a látogatókat a Pál-völgyi kőfejtőben. Többek között helyi és nemzeti parki termékesek vására, „zöld" civil szervezetek bemutatkozása, játékos vetélkedő, meseelőadás, gyerekkoncert.

VIDÉKJÁRÓ PROGRAMSOROZAT - TÁJHÁZAK NAPJA

Bővebb információ és további programok a Tájházak Napján >>

2014. április 26. - Tájházi találka az Aggteleki Nemzeti Parkban

Tájházi Találka - az ANPI és az aggteleki, jósvafői, szögligeti, bódvaszilasi és boldogkőváraljai Tájházak közös bemutatkozása.

2014. április 26. - Vidékjáró – Tájházak napja, Talpaljunk együtt! - Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket 10 és 15 óra között a vörsi Talpasházba. A nap folyamán kicsik és nagyok kézműves foglakozáson vehetnek részt. Népi játékokkal ismerkedünk, közülük egyeseket kipróbálunk, majd sárkányt is eregetünk. 13:00 órakor a vörsi nagykilátónál természetvédelmi őrünk kíséretében rátekinthetünk a Kis-Balaton nádtengerére.

2014. április 26. - Tájházak napja a Bükki Nemzeti Parkban

Alkalmat kívánunk teremteni rá, hogy az év egy napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt. A résztvevő bükki tájházak:

2014. április 26. - Tájházak napja az Ócsai tájházban - Népviselet - Duna-Ipoly Nemzeti Park

Ezen a napon az Ócsai tájházban megismerkedhetnek az ócsai népviselettel, Mundrusz Anett „kékfestőivel" a XXI. századi ruhatárban, a menyecskekendő megkötésének fortélyaival, valamint elkészíthetik ócsai mintával drukkolt zsebkendőiket. Lesz viseleti bemutató, gyerekeknek kézműves foglalkozások, rongybaba-készítés, kékfestő mintázás. A programot az Ócsai Népdalkör és a Küstörgő Néptánc csoport előadásai, valamint kézműves kirakodó-vásár színesíti a Dabas ás Térsége Kézműves Egyesület segítségével. Társszervező az Ócsai Polgári Kulturális Egyesület.

TOVÁBBI PROGRAMOK ÁPRILIS VÉGÉN:

2014. április 24. - Szent György-napi kihajtás - Duna-Ipoly Nemzeti Park

Rackák, kecskék, magyar szürke és magyar tarka marhák kihajtása a dinnyési Madárdal tanösvény-menti legelőre. Megismerkedünk a jószágtartás előnyeivel. Megtudhatjuk, hogy milyen kapcsolat van a jószág és a gyógynövények között. Közeli ismeretséget lehet kötni néhány háziállattal (simogatás, kecskefejés, rackanyírás). Visszaúton gyógynövényekkel ismerkedhetünk. Találkozó 9 órakor Dinnyésen, a Rózsa utca - Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt.

2014. április 26. - Bazsarózsa túra a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

Országos kitekintésben is jelentős botanikai értéket őriz a 100 hektáron elterülő Nagy-mező, Arany-hegy Természetvédelmi Terület. A egykori gyümölcsösök, legelők, ritkás erdőfoltok védett növények sokaságának jelentenek élőhelyet napjainkban. A világon már csak hazánkban találkozhatunk a fokozottan védett bánáti bazsarózsa életképes populációival. A túra résztvevői a különleges növény legjelentősebb állományaiban gyönyörködhetnek. Találkozó a hosszúhetényi vásártéren 10 órakor.

2014. április 26. - Növényritkaságok nyomában a Budaörsi Kopárokon - Duna-Ipoly Nemzeti Park

A vezetett túra során betekinthetünk a Kopárok sajátos világába, a dolomit-sziklagyepek és a tölgyesek virágzó növényritkaságaival ismerkedhetünk, valamint szép kilátásban gyönyörködhetünk a Budai Tájvédelmi Körzet e különleges részén. Találkozó Csillebércen, a 21-es busz végállomásánál (KFKI előtt) 9 órakor.

2014. április 26. - Túra a Mária-szakadékban - Duna-Ipoly Nemzeti Park

A túra a Mária-szakadékon vezet át, érintjük az erdei temetőt, a Körtvélyes-pusztai kápolnát, a Béla-forrást. A túra útvonala virágos legelőt, hűvös szurdokvölgyet, és fenyőerdőt egyaránt érint. Fényképeket készíthetünk a nyíló vadvirágokról és megörökíthetjük a tavaszi bükkerdő hangulatát. Találkozó 9 órakor a tatabányai Birka Csárda parkolójában. Megközelíthető: személygépkocsival az 1-es főút 45. km-nél, vagy vasúttal Szárliget vasútállomástól az Országos Kéktúra útvonalán. (1,5 km)

2014. április 26. - A kékbegyek esti dala a Madárdal tanösvényen - Duna-Ipoly Nemzeti Park, Madárdal tanösvény

A Velencei-tó esti körbejárása közben a legkülönfélébb nádi és parti madarak között hallanunk kell a nádas egyik legszebb madarának, a kékbegynek a hangját is. Az énekhangok megszámlálásával a fészkelő párok is megmutatkoznak. A túra egy része sötétben történik. Találkozó Dinnyésen a Rózsa utca - Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt.

2014. április 26. - Madárhangos ártér - Fertő-Hanság Nemzeti Park

Szigetközben, a Mosoni-Duna árterében az ártéri növény- és állatvilág tanulmányozása madárhang felismeréssel. Előzetes jelentkezés a túravezetőnél, április 25. péntek 14 óráig. Találkozó 9 órakor Győr-Bácsán, Kosztolányi utca és a Szitásdomb utca kereszteződésénél.

2014. április 27. - Túra az ágasegyházi Rekettye tanösvényen - Kiskunsági Nemzeti Park

Az Orgoványi-rétek változatos arculatú területén, szinte minden megtalálható, ami a Duna-Tisza köze jellemzője. Növényritkaságokat rejtő kaszáló és láprétek mellett szikesek és festői homokbuckások tarkítják a tájat. Találkozó 9 órakor Ágasegyházán, a Coop áruház előtt.

2014. április 27. - Kisállat-bemutató a Sas-hegyen - Duna-Ipoly Nemzeti Park

Ismét kisállat-bemutatóval vár kicsit és nagyot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület. Ezúttal a galambokkal, de főként a postagalambokkal ismerkedhetünk meg közelebbről. A végén galambröptetés teszi még emlékezetesebbé a programot.

2014. április 30. - Kihajtási ünnep Tarnaszentmiklóson - Bükki Nemzeti Park

A hagyomány szerint április 24-én, Szent György napon hajtották ki az állatokat a téli szálláshelyről a nyári legelőkre. Ez alkalomból nyílt szakmai napot szervezünk a kék vércse védelmét szolgáló szürke marha tartás bemutatására, a gazdálkodás, a természetbarát mezőgazdaság eszközeinek és támogatási rendszerének népszerűsítésre. Termékeikkel bemutatkoznak a nemzeti parki termék védjegy birtokosai, valamint sor kerül a legújabb védjegyszerződések ünnepélyes átadására is. A résztvevők megkóstolhatják a védjegyes termékekből készült gasztronómiai különlegességeket, és a helyben készülő szürke marha pörköltet is. Az érdeklődőket természetvédelmi előadások, szakvezetéses túrák, szürke marha mustra, kaszálási bemutató, népzenei programok várják.