Tanösvények a Közép-Dunántúlon

A Somló, a Bakony, a Vértes és a Velecei-tó két tanösvénye között kalauzul el összeállításunk, például Magyarország „természeti hungarikumának" számító Cuha-völgybe vagy Magas-Bakonyt átszelő Gerence-patak szurdokvölgyébe.

Somló és Bakony tanösvényei:
Kitaibel tanösvény
Cuha - völgyi kirándulóerdő és tanösvény
Pintér-hegyi kirándulóerdő tanösvénye
Ámos-hegyi pihenőerdő és tanösvény
Tapolcafői tanösvény
Boroszlán tanösvény
Gulya-dombi parkerdő tanösvénye

Vértes tanösvényei:
Haraszt-hegyi tanösvény
Vidrafű tanösvény
Földtani tanösvény
Pátrácos tanösvény

Tanösvények a Velencei-tónál:
Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola tanösvény
Madárdal tanösvény


Somló és Bakony tanösvényei:
Kitaibel tanösvény
A Marcal-medence sík vidékéből szigetszerűen kiemelkedő magányos óriás, a Somló számos természeti értéket őriz napjainkig: a különleges bazaltformák, ritka növény- és állatfajoknak nyújtanak otthont. Hazánk kultúrtörténeti értékei közé soroljuk a hegytető hajdan virágzó bronzkori települését és az ugyancsak évezredes múltra visszatekintő - híres borokat adó - hegylábi szőlőművelést. E páratlan szépségű, 1993-ban alapított Somló Tájvédelmi Körzet nevezetességeit mutatja be a botanikus Kitaibel Pál (1757-1817) nevét viselő, 3 km hosszú, 9 állomásból álló önmagába visszatérő tanösvény (és az ehhez kapcsolódó vezetőfüzet). Az ösvény könnyen megközelíthető a nyolcas útról leágazó, a Somló felé vezető bekötőútról. A hegy oldalában, a Margit-kápolnánál található az ösvény első állomása.

További információ itt.

Cuha - völgyi kirándulóerdő és tanösvény, Bakonyszentlászló – Vinye
 A természet alkotta és a tudatos infrastrukturális fejlesztések összehangolásának köszönhetően a tájegység egyik gyöngyszemévé vált a Cuha-völgyi kirándulóerdő és Tanösvény, valamint a hozzá kapcsolódó Ördögrét. A tanösvény szerves részét képezi az erdei tanterem, ahol lehetőség nyílik a látott, tapasztalt dolgok megvitatására. A tanösvény egész évben díjmentesen látogatható.

További információ itt.
 
Pintér-hegyi kirándulóerdő tanösvénye, Zirc
 A Parkerdőt a HM Verga Zrt. alakította ki 2002-ben. Területén 5 km hosszú tanösvény mutatja be a környék geológiáját (érintve az ún. zirci márvány egykori kőfejtőjét), növény és állatvilágát. A 700 m hosszú Erdészeti bemutató ösvény az erdőhöz kapcsolódó munkafolyamatokat ismerteti.

További információ itt.
 
Ámos-hegyi pihenőerdő és tanösvény, Eplény
 Két, egymástól függetlenül is végigjárható 3590 m, illetve 4180 m hosszúságú körút. A sétaút mellett elhelyezett állomások adnak információt a táj morfológiájáról, geológiájáról, a jellemző növény- és állatfajokról, az erdő-, a vad- és a vízgazdálkodásról.

További információ itt.
 
Tapolcafői tanösvény, Pápa-Tapolcafő
 A Tapolca patak forrása környékén, Pápa-Tapolcafő területén a vízműtől folyásirányban egy rövid, de érdekes és látványos tanösvény mutatja be, hogy milyen volt a forrás környéke a vízimalmok korában. A Kertbarátkör szervezésében helyiek tisztították meg és tették bejárhatóvá az 1967-ben a bauxitbányászat miatt elapadt, és nemrég ismét feltört víz útjának első szakaszát.

Bakonybél, Boroszlán tanösvény

Bakonybéltől néhány km-re, a Magas-Bakonyt átszelő Gerence-patak szurdokvölgyének 240 m-es szintjéről észak felé indul a tanösvény, aztán meredek kaptatók és lapos fennsíkok lépcsőin átkapaszkodik a Kőris-hegy tetőrégiójába, majd 520 m-es magasságban visszafordul, és az Öreg-Szarvad-árok völgyén ereszkedik le az autóspihenőhöz. A 7 km hosszú teljes körút rövidebb változata 2 km: az Odvaskői-barlangnál letérve egy lépcsőn vezet a völgybe, ahonnét rövid sétával visszatérhetünk a kiindulási helyhez. A Kőris-hegy oldalán kiépített sétaút mentén a látogató 8 tábla segítségével tájékozódhat a terület természeti értékeiről. A sétaútról kiadvány is készült.
A szabadon látogatható önmagába visszatérő tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető. Megközelíthető a Bakonybél és Bakonykoppány közötti útszakaszról, az Odvaskői megállótól.

További információ itt.

Gulya-dombi parkerdő tanösvénye, Veszprém
Közvetlenül Veszprém melletti körülbelül 77 hektáros erdőterületen tanösvény, sportpályák, játszóterek, kilátó, futó-, szánkó-, lovagló-, kerékpáros-, torna-, kutyafuttató pályák várják a pihenni, sportolni vágyó közönséget.

További információ itt.

Vértes tanösvényei:
Haraszt-hegyi tanösvény, Csákvár
 A Vértesi Natúrpark 3,5 km hosszú útvonala a Dunántúli-középhegység egyik szubmediterrán szigetének bemutatását célozza meg. A  tanösvény 7 állomással rendelkezik, melynek során a Déli-Vértes dolomithegyének, a Haraszt-hegynek ritka fajokban bővelkedő növényzetével és állatvilágával, valamint a földtani érdekességeivel ismerkedhetünk meg.

További információ itt.

Vidrafű tanösvény, Csákvár
 A tanösvény 13,5 km hosszú szakaszán végigsétálva a Zámolyi-medencében hajdan megtalálható tó- és lápvilág rejtelmes növény- és állatvilágát, valamint az egykori tómeder folyamatos feltöltődését jelző növénytársulások fejlődését ismerhetjük meg közelebbről.

További információ itt.

Földtani tanösvény, Gánt–Bányatelep
 A tanösvény egy lélegzetelállító, leginkább holdbéli tájra vezet, melyet egy bányaudvarban találunk. A gánti Bagoly-hegy oldalában egykor külszíni bauxitbányászat folyt. Ennek köszönhetően kerültek felszínre a földtörténeti múltba betekintést engedő rétegek és alakzatok. A tanösvény útvonala a hullámosan változó felületű, vöröslő bányagödörben megy végig, melynek északi-északnyugati oldalát magas bányafalak határolják.

További információ itt.

Pátrácos tanösvény, Pusztavám
A 7 km hosszú tanösvény a Panzió udvarából indul és ide is érkezik vissza. Az egyes állomások kihagyásával a tanösvény lerövidíthető 5,5-6 km-re. Az egyes megállóknál információs táblák segítik a tájékozódást. Minden állomás más-más témakörrel ismerteti meg a túrázót.

További információ itt.

Tanösvények a Velencei-tónál:
Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola tanösvénye, Pákozd
 Az Erdészeti Erdei Iskola kialakított tanösvényén szakemberek vezetik végig az érdeklődőt, ahol több állomáson keresztül ismertetik az erdő és erdész közvetlen kapcsolatát, munkájának felbecsülhetetlen értékét. Itt az erdőgazdálkodás néhány létfontosságú lépését is nyomon követhetjük. Emellett különböző madárfajok, állatok lábnyomainak megfigyelésére is van lehetőség.

További információ itt.

Madárdal tanösvény, Velencei-tó
A Dinnyésről induló, 3 km hosszú tanösvény bejárásával az érdeklődők megismerkedhetnek a rendkívül gazdag madárvilággal, továbbá a vízi élőlények különböző képviselőivel. Az ösvény mentén elhelyezett táblák a szöveges magyarázatok mellett festmények formájában tárják elénk a nádas és a környező térség egy-egy ,,életképét".

További információ itt.